Gezond en vitaal leven

Ayurveda biedt diverse praktische handvatten om gezond en vitaal in het leven te staan. Dit kunnen adviezen zijn om structureel de voeding beter af te stemmen op de eigen basisconstitutie. Maar het kan ook een advies zijn om tijdelijk de voeding aan te passen om het verstoorde evenwicht weer te herstellen bijvoorbeeld bij klachten als eczeem, constipatie, prikkelbaar darmsyndroom, etc.

 

Aanpassingen in de voeding hebben in eerste instantie effect op het fysieke vlak maar werken zelfs door op het mentale vlak. De uitspraak ‘je bent wat je eet!’ gaat hier zeker op.
Een gebalanceerde staat van zijn, in het Engels mooi uitgedrukt als peace of mind, staat aan de basis van een vitale levenshouding en bepaalt daarmee in grote mate de kwaliteit van leven.

Ayurveda biedt methoden om inzicht te krijgen in het functioneren van de eigen geest en daardoor niet meer in de bekende valkuilen te stappen. Voorbeelden hiervan zijn ademhalingstechnieken, meditatie en yoga. De meest effectieve methode om een gebalanceerde staat van zijn te bereiken is het toepassen van deze technieken in de dagelijkse routine.

 

Een ander belangrijk uitgangspunt is leven volgens het ritme van de natuur. Afstemming van je eigen innerlijke natuur op de natuur om je heen. Zo heeft bijvoorbeeld elk seizoen een andere invloed op ons systeem en afhankelijk van de basisconstitutie reageert iedereen daar anders op. Ayurveda leert ons daar op een bewuste manier mee om te gaan.