Ieder van ons wordt geboren met een bepaalde basisconstitutie waarin één of twee doshas domineren. Deze geboorteconstitutie is jouw optimale balans en het is de kunst om met de juiste voeding, dagelijkse routine en levensstijl dit evenwicht te bewaren. Het komt vaak voor dat gaandeweg ons leven dit evenwicht door verschillende omstandigheden verstoord raakt.

 

De elementen ether, lucht, vuur, water en aarde spelen een belangrijke rol in Ayurveda. Deze elementen zijn geclusterd tot drie bio-energieën, doshas, die verantwoordelijk zijn voor bepaalde functies in de natuur en in ons lichaam.
De elementen ether en lucht manifesteren zich in Vata dosha. De elementen vuur en water manifesteren zich in Pitta dosha en de elementen water en aarde in kapha dosha.
Omdat deze bio-energieën zich op het fysieke èn mentale vlak manifesteren is zowel aan lichaamsbouw als karaktereigenschappen af te lezen welke combinatie van elementen op dat moment dominant zijn.

 

Maar ook buiten ons lichaam, in de natuur is de invloed van de doshas merkbaar. In elk seizoen bijvoorbeeld is een bepaalde dosha dominant aanwezig. Leven volgens het ritme van de natuur betekent in Ayurveda dat je dus rekening houdt met de invloed van de seizoenen op lichaam en geest. Dat kan door aanpassingen in voeding, levensstijl en dagelijkse routine.